Web Analytics

Coating

Coating

Een kort overzicht van het aanbrengen van coatingsIn de wereld van de fabricage zijn er veel processen en producten die gaan om een eindproduct te maken. Een van deze stappen is het aanbrengen van coatings. Maar wat is coating aanbrengen? Eenvoudig gezegd is dat het aanbrengen van een beschermende laag op een substraat. Dit kan om verschillende redenen worden gedaan, bijvoorbeeld om de duurzaamheid te verbeteren, corrosie tegen te gaan, of om esthetische redenen. Laten we het proces van coating aanbrengen eens nader bekijken en waarom het zo belangrijk is.Coatings 101 Er zijn twee hoofdtypen coatings organische en anorganische. Organische coatings bestaan uit lange-keten moleculen, terwijl anorganische coatings bestaan uit kleinere moleculen. Welk type coating je gebruikt hangt af van het substraat waarmee je werkt en van het gewenste resultaat.

Als je bijvoorbeeld een hoge mate van bescherming tegen corrosie nodig hebt, dan zou je een anorganische coating als zinkoxide willen gebruiken. Zoek je iets dat esthetischer is, dan is een organische coating zoals verf een betere keuze Het aanbrengen van coatings Afhankelijk van het type coating dat wordt aangebracht kan het proces enigszins variëren. Er zijn echter enkele algemene stappen die gevolgd worden, ongeacht het type coating dat wordt aangebracht 1.

De ondergrond moet grondig worden gereinigd voordat een coating wordt aangebracht. Vuil, vet of andere verontreinigingen zorgen ervoor dat de coating niet goed hecht en kunnen leiden tot spanen of scheuren in de afwerking 2. Als de ondergrond schoon is, kan een primer worden aangebracht. Dit helpt de eigenlijke coating beter aan het oppervlak te hechten en biedt extra bescherming tegen slijtage 3). De volgende stap is het aanbrengen van de eigenlijke coating. Dit kan met een kwast, roller of spuit, afhankelijk van het type coating en je voorkeur. Het is belangrijk om bij het aanbrengen van coatings de instructies van de fabrikant te volgen om het best mogelijke resultaat te krijgen 4). Nadat de coating is aangebracht, moet hij goed uitharden voordat hij gebruikt of in gebruik genomen kan worden. De uithardingstijd hangt af van het gebruikte type coating en van omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheidsgraad 5). Als de coating eenmaal goed is uitgehard, kun je hem inspecteren op eventuele gebreken die tijdens het aanbrengen zijn opgetreden. Ziet alles er goed uit, dan ben je klaar om te genieten van je pas gecoate ondergrond!

Conclusie


Het aanbrengen van coatings is een belangrijk proces in de productie dat bescherming biedt aan substraten en tegelijkertijd de esthetiek verbetert. Er zijn twee hoofdtypen coatings - organische en anorganische - en welke je gebruikt hangt af van je specifieke behoeften. Het proces van het aanbrengen van een coating omvat in het algemeen het reinigen van het substraat, het aanbrengen van een primer (indien nodig), het aanbrengen van de eigenlijke coating, het goed laten uitharden en het inspecteren op gebreken. Door deze stappen zorgvuldig te volgen kun je ervoor zorgen dat je eindproduct klaar is voor gebruik!

Coating wiki

Coating machine

Coating machines

Hier klikken

Klikken